Resa in till Stockholm

Stockholm är ett attraktivt resmål för många nationaliteter, våra europeiska grannar inte minst. Den som planerar att resa till Sverige behöver ta till vissa försiktighetsåtgärder eftersom coronaviruset fortfarande spökar. I den här artikeln skriver vi lite om coronaresestriktioner för att resa till Stockholm och Sverige. Klicka här för Folkhälsomyndighetens officiella hemsida som handlar om inresor.

Se datumet när den här artikeln skrivs. Vi försöker hålla artikeln och info uppdaterad, men saker och ting kan ändras snabbt. Länkarna är alltid till de officiella webbsidorna så att du enkelt kan hitta den senaste och officiella informationen. Observera att situationen kan ändras när som helst, även när du redan är i Sverige. Som resenär har du ett stort ansvar, vi förväntas följa rekommendationer, för att stoppa spridningen av viruset. Stanna hemma när du har symtom och följ alla coronaregler.

Reseintyg för att komma in till Sverige under corona

Detta beror på många saker om du kan komma in från utlandet. Kontrollera resebegränsningarna i ditt hemland och restriktioner som gäller inresa till Sverige. I från många länder behöver man ett negativt PCR-test och reseintyg.

Boende inom EU

Från och med den 28 december, 2021 krävs ett negativt covid-19-test för att komma in i Sverige. Detta krävs för alla utländska besökare över 12 år. Detta krävs även om du har vaccinerats eller blivit frisk. Covid-testet bör vara max. 48h gammal.

Inresande från länder utanför EU

Det råder ett tillfälligt inreseförbud för icke-nödvändiga resor till EU via Sverige, som gäller fram till 31 januari 2022. Det finns några undantag. Kolla listan och detaljer om coronaresestriktioner för Sverige här.

Livet i Sverige under corona

I Sverige gäller nödnumret 1177 för dig som visar symtom eller är orolig för att de kan vara smittade. Från och med den 12 januari 2022 gäller följande regler i Sverige.

Rekommendationer

 • Håll avstånd
 • Undvik folksamlingar som kollektivtrafik under rusningstid
 • Arbeta hemifrån om möjligt
 • Stanna hemma om du har symtom

Restauranger och kaféer

 • sittplats krävs, max. 8 personer per grupp och minst 1 meters avstånd mellan grupperna
 • restauranger, barer och caféer stänger kl 23.00

Offentliga möten och evenemang inomhus

 • Från 20 personer och fler är endast sittande deltagare, uppdelade i grupper om max 8 personer, tillåtna.
 • Ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan grupperna.
 • Det finns undantag för religiösa ceremonier som kräver stående deltagare.
 • Vid sammankomster med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsintyg utöver övriga åtgärder.
 • Ett vaccinationsintyg krävs för smamankomster med fler än 50 deltagare. Dessutom krävs minst 10 m² per person.
 • Dessa regler gäller i princip fram till mitten av februari, men utvärderas varannan vecka.